Het belang van gevarieerd bewegen!

Sporten en bewegen is tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons leven (de Groot, 2020). Vooral voor opgroeiende kinderen is bewegen essentieel. Zo zorgt beweging voor een betere ontwikkeling van coördinatie en motoriek. Daarnaast zal door bewegen de fitheid verbeteren, wat weer positieve invloed heeft op uithoudingsvermogen, kracht en snelheid (a.s.r., 2020). Echter hoor je tegenwoordig steeds vaker dat ‘veel bewegen’ alleen niet voldoende is. Goed en gevarieerd bewegen blijkt eveneens erg belangrijk voor de motorische ontwikkeling van kinderen. Gevarieerd en op de juiste manier bewegen brengt meer gezondheidsvoordelen met zich mee dan alleen voldoende bewegen.

De motorische achterstand die kinderen de laatste jaren hebben opgelopen wordt niet alleen veroorzaakt door te weinig bewegen, maar heeft voor een groot deel ook te maken met te eenzijdig bewegen (vakbladvroeg, 2018). Veel kinderen spelen niet of nauwelijks nog buiten en zitten steeds vaker vanaf jongst af aan op één sport. Hierdoor leren kinderen niet hun volledige lichaam te gebruiken en leren ze belangrijke beweegcomponenten niet of nauwelijks. Dit zorgt er bij veel kinderen voor dat hun motorische ontwikkeling achterloopt. Het is dus van groot belang dat kinderen gevarieerder gaan bewegen (Athletic Skills Model, 2021).

Veelzijdig bewegen is belangrijk voor de fitheid, vitaliteit en gezondheid van kinderen en is de basis voor een leven lang plezier in bewegen. Een model dat hierin een belangrijke rol speelt, is het ASM (Athletic Skills Model) model. Het ASM is een praktisch en wetenschappelijk onderbouwd ontwikkelingsmodel voor alle bewegers. De unieke structuur brengt kwaliteit in een veelzijdige ontwikkeling. Het ASM introduceert hiervoor de schijf van 10, waarin tien grondvormen van bewegen worden opgenomen. Deze grondvormen zijn gezamenlijk belangrijk voor een optimale motorische ontwikkeling bij kinderen. Daarnaast zal veelzijdig bewegen voor meer plezier in het sporten zorgen, waardoor de motivatie om voldoende te bewegen op latere leeftijd toeneemt (NU.nl, 2015) (Athletic Skills Model, 2021).

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de kans dat kinderen goed worden in een sport en hierdoor dus sneller doorstromen naar een hoger niveau groter is als ze goede allround bewegers zijn. Ook zegt Geert Savelsbergh: ‘Veel olympische sporters, onder meer Dafne Schippers, zijn zich pas op een relatief late leeftijd gaan specialiseren. Hierdoor hebben zij veel verschillende sportervaringen opgedaan.’ Maar ook voor de kinderen die niet doorstromen naar de top is het ASM geschikt. Het programma van het ASM wordt ingericht op wat een kind leuk vindt om te doen, en wat je leuk vindt om te doen gaat je makkelijker af en zal je langer blijven doen. Daarnaast zorgt veelzijdig bewegen ervoor dat kinderen minder last krijgen van blessures en overbelasting, waardoor de uitval verminderd.