Tussenschoolse activiteit, naschoolse activiteit of in de pauze

Pleinspelen & TSO

Pleinspelen
Op enkele scholen verzorgen wij pleinspelen. Dit kan zijn als na-/tussenschoolse opvang en/of als pleinspel tijdens bijvoorbeeld de pauzes. De methode die wij hiervoor willen inzetten betreft Beweeg Wijs. Beweeg Wijs is een erkende methode die met verschillende ‘kleurenzones’ op het schoolplein leerlingen meer wil laten bewegen, meer plezier wil laten beleven en minder conflicten wil op het schoolplein. De verschillende kleurzones staan voor een andere manier van spelen. Naast elkaar spelen, om de beurt spelen, samen spelen, samenwerken en tegen elkaar spelen. Daarnaast is er ook een ‘chill zone’ waar de leerlingen kunnen rusten of een eigen spel kunnen spelen. Leerlingen maken een keuze wat zij willen doen en kunnen hier mee aan de slag. Een speelbegeleider kan de kinderen op weg helpen, maar ook de juniorcoaches kunnen de onderbouw leerlingen ondersteunen. Op verschillende schoolpleinen wordt er al gewerkt met deze methode. Een directeur van één van deze scholen vertelde een mooi voorbeeld van hoe meer leerlingen gaan bewegen:

‘het spel rond de tafel werd bij ons op school veel gespeeld in een rode zone, dit betekent dat er tegen elkaar gespeel wordt. Ben je af, dan ben je even uit het spel tot de finale is gespeeld. De mindere bewegers liggen snel uit het spel en staan hierdoor vaak lang stil. Onze speelbegeleider van Sportservice Groep heeft dit spel ook in een oranje zone gedaan worden. Door het spel samen te spelen, werden de regels anders en hoef je er niet uit als je af bent. Er wordt gespeeld met levens of met punten. Hierdoor blijft iedereen langer in het spel en zijn er veel meer contactmomenten met de bal en bewegen zij meer. Geweldig hoe een kleine aanpassing zo’n groot verschil kan maken!’

Met het oog op de ontwikkeling van integrale kindcentra’s (IKC’s) kunnen ook slimme combinaties worden gemaakt.

Aanmelden
Wilt u als school of als kinderopvang organisatie ook graag gebruik maken van pleinspelen of tussenschoolse opvang, voor vragen contact op via dit contact formulier. Wilt u zich aanmelden, dat kan via het onderstaande formulier:

 

Velden gemarkeerd met een * zijn verplichte velden.

Dag(en) pleinspelen

Tijd (pleinspelen)

Dag(en) tussenschoolse opvang

Tijd (TSO)